Karantén alatt

Hetek óta be vagyunk zárva. A hangulatunk hullámzó, hol örülünk, hogy lelassult a világ és végre nem kell folyton rohani, hol elfog a pánik, hogy “na jó, de mi lesz ezután? és mikor lesz az ezután?”. Tapasztalatom szerint minél többet bújom a híreket annál rosszabb. Az első 2 hétben lázasan (nem úúúgy lázasan), minden hírt elolvastam minden portálon. Gyakorlatilag nem is csináltam mást. Pánikoltam, kétségbe voltam esve. Nem értettem, hogy mi történik és akkor most MI VAN??? Aztán egyszer csak betelt a pohár és azóta naponta 1x átpörgetem a főcímeket … vagy még azt sem. Azóta sokkal jobb.
És hogy mit csinálok az ezáltal felszabadult, ill. az attól felszabadult időmmel és energiámmal, hogy lemondták az összes rendezvényt, és így se szervezni (ami amúgy az időm nagy részét kiteszi), sem megnyitókra/ eseményekre járni nem tudok? Hát egy csomó olyan dolgot ami ugyan úgy fontos lenne, csak a folyamatos rohanásban gyakran elmarad … Sok szakmai cikket olvasok (régieket is), frissítem a honlapjainkat, social média felületeinket, sokat beszélgetek a barátaimmal, sokat sétálok ami közben van időm gondolkodni azon, hogy mit is lehet tenni ebben a helyzetben a kultúráért és mi az ami segítené a képzőművészeket, ill. a hazai képzőművészeti világot (mert aki ismer tudja, hogy hosszú évek óta ez a becsípődésem, hogy bőven van mit javítani és lehet is, csak akarni kell!)
Na ennyit rólam.

És hogy mit javaslok nektek Művészeknek karantén idejére?

  • először is érdemes egy kicsit PIHENNI! Azt látom magam körül, hogy ez mindenkire ráfér. És most engedd is meg magadnak!
  • ha ezen túl vagy:
          • nézd át a honlapod, tedd fel az új munkákat, esetleg írj át pár szöveget, vagy ha eddig nem volt rajta szöveg most írj valamit 🙂 Ha nincs angol változata akkor hajrá, készíts hozzá azt is!
          • frissítsd a portfóliód (ehhez segítségképp elküldjük a Művészlétből az ide vonatkozó fejezetet ha feliratkozol a hírlevélre),
          • posztolj gyakran az instádra,
          • nézd meg, hogy milyen nyitott pályázatok vannak – ne csak a hazaiakat, hanem a nemzetközieket is!
          • készíts új munkákat! Ha nem tudsz eljutni a műtermedbe akkor találj ki alternatív módszereket, használd ami otthon van vagy amit be tudsz szerezni. Lehet, hogy egészen új dolgok születnek a kényszerhelyzetből,
          • olvass el mindent amit eddig terveztél, csak idő nem volt rá soha – rengeteg magyar és nemzetközi cikk jelenik meg a napokban is, de számos olyan írás is van ami ugyan nem friss, de attól még aktuális. Vagy csak vedd le a polcodról a régi albumaidat és lapozd őket át,
          • beszélgess! Indíts videó chatet a barátokkal – tudom, hogy nem olyan mint élőben, de mi pl. a mentoráltakkal minden héten “találkozunk” (az órák nem álltak le, csak átálltunk online oktatásra) és mindenkinek sokat ad, hogy tudunk egymásról és megvitathatjuk a gondolatainkat.

Elsőre ennyi, jövőhéten folyt. köv.

Szerző: Bérczi Linda

Ha szeretnéd rendszeresen olvasni a BLOGunkat akkor iratkozz fel és küldjük neked hetente hírlevélben:

Mátyási Péter az Art is Business újságban<< >>Bezárva is nyitásban