Bezárva is nyitásban

Wolfgang Tillmans csendélete (Bühnenbild) (2020) az egyik elérhető poszter © Wolfgang Tillmans 

Mit tesznek a művészek szerte a világon egy krízishelyzetben – amellett, hogy alkotnak?

Miközben a jelenlegi járványügyi korlátozások következtében a globális nemzetközi művészeti világ az online térben éli életét, addig számos művész – akik, valljuk be, a műfaj és a munka jellege révén talán a leginkább felkészültek egy solo home office-ra – nemcsak alkot, hanem a művészet egyik fő értékét szem előtt tartva a környezetüket és a tágabb társadalmat segíti.

A különböző társadalmi és politikai ügyek mellé állásáról is híres német sztár fotóművész, Wolfgang Tillmans, a jelenlegi krízishelyzetre reagálva április közepén elindította a 2020 Solidarity programját, melynek célja olyan kulturális helyszínek, közösségi projektek, független terek és publikációk anyagi támogatása, melyek fennmaradása komoly veszélybe került a korlátozások miatt. Tillmans személyesen kért fel másik negyven művészt, köztük Luc Tuymans-t, Andreas Gursky-t, Nicole Eisenman-t, Betty Tompkins-t, hogy tervezzenek posztereket, melyeket aztán különböző adománygyűjtő portálokon keresztül lehet megvenni £50 vagy €50 értékben, ezzel előre meghatározott helyszíneket, projekteket segítve. Az A2-es méretben és korlátlan kiadásban készült posztereket a Tillmans által alapított Between Bridges alapítvány nyomtatja és terjeszti, teljesen ingyenesen. (További információ itt, a poszterek megtekinthetőek itt.)

Mások, mint Anthony Gormley vagy Grayson Perry az egyik brit galéria, a Firstsite felhívására, az elzárt társadalom otthoni kreatív időtöltését bátorítják egy online letölthető Artist Activity Pack keretében. Más művészekkel együtt alkotásra szólítanak fel olyan feladatokat kiírva, amelyekhez semmi más nem kell csak alapvető otthoni eszközök (papír, ceruza, olló és ragasztó). A Gormley által kitalált papírlánc tervezés, vagy Jeremy Deller által elindított wc-papír versíró verseny pont ilyen. Bővebben a projektről itt.

Ezzel szemben William Powhida saját kezdeményezése, a Store-to-Own keretében örömmel ad kölcsön régi, raktárban porosodó alkotásai közül teljesen idegeneknek ingyen, hogy otthonukban vagy irodájukban élvezhessék a művészetet – ez ebben az időszakban különösen jól jön. Míg a művésznek „ingyenes” raktározási lehetőséget biztosít, tudván hogy mások értékelik munkáit ahelyett, hogy becsomagolva állnának egy raktárban, a kölcsönvevő is jól jár, csak vigyáznia kell az alkotásra. A szerződés (online elérhető itt) mindkét félnek kényelmes, aprólékosan szabályoz minden lehetőséget, így az esetleges eladás részleteit is (pl. minden évben 20%-al csökken a műtárgy ára, de a kölcsönvevő el is adhatja másnak 50-50%-ban osztozva), mindkét felet megfelelően biztosítva. Több információ itt

Szerző: dr. Olajos Anna

Ha szeretnéd rendszeresen olvasni a BLOGunkat akkor iratkozz fel és küldjük neked hetente hírlevélben:

Karantén alatt<< >>Karantén alatt és után. A művészet két irányválasztása