A PROGRAM

 

A Budapest Art Mentor – képzőművészeti mentorprogram célja, hogy fiatal képzőművésznek lehetőséget teremtsen a magyar és a nemzetközi művészeti szcéna megismerésére és az abba való beágyazodásra.

Az L Art Management évek óta foglalkozik azzal, hogy a hazai képzőművészeti életbe frissességet hozzon és segítse annak megismerését és fejlődését. Jó néhány beszélgetés és megannyi tapasztalat hozta azt a felismerést, hogy a fiatal képzőművészeknek szükségük lenne egy segítő kézre, ami bevezeti őket a hazai és nemzetközi művészeti szcénába és lehetőséget biztosít a beilleszkedésükre. Így született meg a Budapest Art Mentor képzőművészeti mentorprogram. Bár a program még gyermekcipőben jár, hiszen ez az első éve, máris olyan képzési programot foglal magában, amely nem csak a művészeti közegben való helytállást segíti majd, hanem azt is, hogy a művészek mind valós megjelenések formájában, mind pedig online felületeken megmutathassák magukat és érvényesüljenek.

A programban való részvételre nyilvános pályázat útján lehet bekerülni. A Budapest Art Mentor – képzőművészeti mentorprogram egy két félév időtartamban megvalósuló képzés, mely alapvetően két párhuzamosan futó elemből épül fel:

A program képzési része összesen 30 alkalmat ölel fel a két félév alatt, nyolc modulban. Ez idő alatt a mentoráltak elsajátítják a szükséges kommunikációs készségeket, pénzügyi és jogi alapokat, megismerik a magyar és a nemzetközi szcéna viszonyrendszerét. Útmutatást és javaslatokat kapnak arra, hogy hogyan prezentálják magukat a célközönségüknek a mindennapi életben és az online világban, hogyan írjanak pályázatot és hol találhatóak a nekik szóló pályázatok. Milyen karrierutak állhatnak előttük és személyiségükből adódóan melyik a számukra megfelelő.

Ez egy gyakorlati képzés, az alkalmak interaktív jellegűek, a művészek egyéni helyzetéből indul ki. Valós, az ő meglevő és vágyott karrierjükön alapuló gyakorlatokon keresztül építhetik fel az alkotók azt a karriermodellt, ami számukra a legjobban működik.

A program másik eleme a szűkebb értelemben vett mentorprogram, mely a mentoráltak és a mentorok közötti szoros munkán és kapcsolattartáson alapul, havi egy találkozó keretében.

A mentoráltak létszáma nem véletlenül családias. A kilenc sikeresen pályázó képzőművésszel a képzés ideje alatt szoros együttműködésben állnak mentoraik, akik – akár csak az előadók – a szakmájukban elismert szereplők. A résztvevők így nem egyszerűen csak egy képzést kapnak, hanem egy közösség tagjává is válnak. A mentorprogram végére pedig nem csupán elméleti tudásanyaggal gazdagodnak, hanem új kapcsolatokkal és tapasztalatokkal is.

A következő pályázat kiírása: 2018. június eleje!    

AZ OKTATÓK

 

BALOGH Máté
Mentor | PR, marketing, kommunikáció

Kulturális kommunikációs szakember, a KortársPR-os vezetője. Az Art is Business magazin és díj alapítója. A Werk Akadémia művészeti manager szakának vezetője.

HonlapE-mail
BÉRCZI Linda
Mentor | A program vezetője
Művészeti manager, az L Art Management vezetője. Nevéhez fűződik a Nyitott Műtermek Délutánja és a Budapest Art Week képzőművészeti programok. A Budapest Art Mentor program megálmodója.
 
OLAJOS Anna
Mentor | Nemzetközi szcéna ismeretek
Művészeti tanácsadó és menedzser nemzetközi terepismerettel, jogász.
TÓTH Pál Sándor
Mentor | Műtárgykezelés

Art consultant, a Gallerytool alapítója. Gyűjteménykezelő. A Deák Erika Galéria volt vezetője, emellett meghívott előadó a Mome Kulturális Menedzser és Múzeum Menedzser képzésein, valamint korábban az IBS Művészeti Menedzser szakán.

VÉKONY Délia
Mentor | Nemzetközi szcéna ismeretek

Művészettörténész, kurátor, az IBS Művészetmenedzsment Tanszékének adjunktusa.

BABANICS Írisz
Online média ismeretek
Kisvállalati marketing specialista. Kifejezetten egyéni/mikro/kisvállalkozásoknak segít abban, hogyan használják fel limitált forrásaikat a legnagyobb növekedés elérése érdekében.
FRITZ Anikó
PR, marketing, kommunikáció

Kommunikáció pedagógus képzési és kiválasztási specialista. 10 év multinacionális tapasztalatával rendelkező humán fejlesztés mellett elkötelezett szakember.

Gally Eszter
Projektmenedzsment

Ügyvéd, kulturális intézmények jogi tanácsadója. Szabályozott iparágak jogi szakértője, szakirányú képzési programok rendszeres oktatója közbeszerzések és vállalati tranzakciók témában. 

Dr HORVÁTH Dániel
Művészeti karrierépítés
Essl és Eszterházy díjas festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Eszterázy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára, a Magyar Festészet Napja Alapítvány alelnöke.
iski KOCSIS Tibor
Művészeti karrierépítés
Képzőművész, kurátor, művészettörténet és vizuális nevelőtanár. A VILTIN Galéria alapító tagja és művészeti vezetője. Számos kiállítás kurátoraként hazai és külföldi művészek munkáit egyaránt bemutatta.
JUHÁSZ Dóra
PR, marketing, kommunikáció
Kommunikációs szakember, művészeti menedzser, rendszeresen ad elő konferenciákon, nemzetközi és hazai egyetemeken kulturális kommunikáció és stratégiai tervezés témában, a MÜPA PR igazgatója.
KELEMEN Zénó
Művészeti karrierépítés

Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, számos köztéri szobra látható Budapesten.

KOVÁCS Krisztina
Művészeti karrierépítés

Művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője.

LEGEZA Dénes
Jogi ismeretek
Jogász, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja és titkára, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szakmai tanácsadója, számos szerzői jogi tárgyú cikk szerzője.
LÖBL Krisztina
Pályázatírás és figyelés

Az Art Market Budapest volt operatív vezetője, pályázati szakértő, képző- és fotóművészeti kiállítások szervezője.

MOLNÁR Annamária
Művészeti karrierépítés
Közgazdász, kurátor, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója, a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének korábbi elnöke, az Európai Galériák Szövetségének igazgatósági tagja.
PETRÁNYI Zsolt
Nemzetközi szcéna ismeretek
Művészettörténész, kurátor, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője, az IBS Művészetmenedzsment tanszékének szakvezetője, a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, majd a Műcsarnok volt igazgatója.
SZABÓ Klára Petra
Rezidencia programok

Japán GIF's FRAMED* Award és Tornyai Plakettes képzőművész. Rezidencia programok, hazai- és külföldi kiállítások rendszeres résztvevője. A VILTIN galéria művésze.

dr. TÓTH Tamás
Storytelling

A Personal Brand Institute ügyvezető partnere.

VIZI Kata
Művészeti karrierépítés

Az elmúlt években a Kálmán Makláry Fine Arts munkatársa, a Faur Zsófi Galéria vezetője, majd az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője volt, ezzel párhuzamosan szakmai koordinátorként vett részt a Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményezésében. Jelenleg a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ ügyvezetője.

 

A MENTOROK

 
Bérczi Linda
Mentor
Művészeti manager, az L Art Management vezetője. Nevéhez fűződik a Nyitott Műtermek Délutánja és a Budapest Art Week képzőművészeti programok. Az L Art Open Studios műteremház vezetője.
Írj nekem
Tóth Pál Sándor
Mentor
A Deák Erika Galéria volt vezetője, emellett meghívott előadó a mome Kulturális Menedzser és Múzeum Menedzser képzésein, valamint korábban az IBS Művészeti Menedzser szakán. A cARTc kulturális egyesület elnöke és több a kortárs művészet terén működő vállakozás alapítója.
Írj nekem
Vékony Délia
Mentor
Művészettörténész, kurátor, az IBS Művészetmenedzsment Tanszékének adjunktusa.
Írj nekem
Balogh Máté
Mentor
Kulturális kommunikációs szakember, a KortársPR-os vezetője. A Werk Akadémia művészeti manager szakának vezetője.
Írj nekem