Madridban jártunk

2020. február végén (még pont a vírus berobbanása előtti utolsó napokban) a harmadik évfolyammal Madridban jártunk. Az idei “osztálykirándulás” alkalmával is intenzív volt a művészeti élmény, melyet számokkal így írhátnánk le: 3 múzeum, 3 kiállítótér, 1 vásár, számos helyi galéria, 80.000 lépés 😅🚶.

És hogy mi történt velünk részletesen? Dóra Ádám mentoráltunk meséli el:

Élménydús utazás a világjárvány előtt

2020. február 24-28. között Madridban jártunk a BAM csapattal. A négy napos kirándulásba mindent belesűrítettünk, ami egy pár napos szakmai tanulmányútba belefér, mindezt a koronavírus járvány világméretű terjedése előtti utolsó napokban, ami már gyakori téma volt köztünk akkor is.
Első délelőtt a Prado-hoz indultunk, elképesztő méretei és gyűjteménye lenyűgöző volt. Bosch: Gyönyörök kertje, illetve Goya késői korszakának alapos megtekintése régi vágyam volt. Megemlíteném még a hatalmas gyűjteményből Rembrandt és Rubens képeit, illetve Dürer önarcképét is.
Ezután egy nagy váltással kortárs művészettel folytattuk  a napot a Retiro parkban, a Palacio de Velázquez kiállításával és  Palacio de Cristal installációival. Egy gyors szendvics és kávé, majd irány a Thyssen-Bornemisa Múzeum, amelynek bejáratánál még nem is sejtettem, hogy mi minden vár még ránk aznap. Például egy elég átfogó XX. századi gyűjtemény amely – többek között – különösen jelentős művekkel mutatja be az absztrakt festészeti tendenciák alakulását. Az impresszionista gyűjteménük is jelentős anyaggal büszkélkedhet.  Ezt követően egy időszaki Rembrandt kiállítással zártuk a napot. Este egy kiadós meleg vacsora és egy pohár whiskey mellett kielemeztük a látottakat.
Másnap megnéztünk pár helyi galériát és kiállítóhelyet, majd elindultunk az ARCO-ra. Ez volt utazásunk egyik fő célja, így mindenki nagyon izgatottan várta, hogy mit kínál egy ekkora hírnevű művészeti vásár. Volt szerencsém már néhány vásárt meglátogatni Európában, ám számomra szervezésében és tartalmában is kiemelkedő a madridi. Jelentősen magas minőségű a műtárgyfelhozatal és óriási a látnivaló. A párizsi FIAC-on ért még hasonló élmény.  A galériák standjain – a nagy mesterektől kezdve egészen a legfiatalabb instagenerációs művészekig – a mai kortárs szcéna széles spektrumával találkozhattunk.
Természetesen egy nap nem volt elegendő, hogy bejárjunk egy ekkora területet, így a csütörtöki napunk is a vásáron telt. Az estéket kellemes hangulatban a szállásunk teraszán és étkezőjében töltöttük, alaposan kielemezve a tapasztalatokat.
Számomra felszabadító élmény minden utazásom alkalomával látni, hogy van egy szélesebb értő közönség és fizetőképes kereslet,  tartalmilag és formailag hasonló minőségű műtárgyakra, mint amilyeneket a magyar közegben alkotunk. Ez egy jól működő iparág tőlünk nyugatra. Bízom abban, hogy itthon mi is ilyen irányba fejlődünk. Szerencsére a Budapest Art Mentor program lehetőséget nyújt számunkra, hogy a szakmánkon belül ezen a téren is tájékozódjunk és megtaláljuk a saját helyünket.
Pénteken benéztünk a Caixa Forumba, majd egy óriási gyűjtemény várt bennünket a Reine Sophia múzeumban, ahol könnyen el lehet tévedni a grandiózus méretei miatt. Egy megrendítő Stojka kiállítást láttunk, amely elég átfogó anyagot mutatott be a Holokauszt túlélő roma művésznő életművéből. Szívszorító gyermeki őszinteség amely a képeiből sugárzik. Megemlíteném még az Immendorff egyéni kiállítást is, amelyen a legnagyobb kompozícióiból is jó néhány látható volt. Az igazság azonban az, hogy bármennyire is kedvelem, a befogadóképességem már gyengült a negyedik nap végére.
A sok élmény és az együtt töltött idő új kapcsolatokat indított útjára, ahol a szakmai diskurzusok mellett teret engedünk a közös főzésnek, szórakozásnak, barátkozásnak. Ez a sok élmény egyszerre óriási motivációt ad egy fiatal művésznek, hazatérésem másnapján rögtön egy nagyobb léptékű, új munkán kezdtem el dolgozni.
Bízom benne, hogy amint a veszélyhelyzet enyhül, lesz újra lehetőségünk hasonló utazásokra.  Köszönöm szépen a Budapest Art Mentor programnak, elsősorban Bérczi Lindának, hogy részese lehettem az élménynek!

Dóra Ádám

Horváth Lóczi Judit az Art is Business újságban<< >>Mátyási Péter az Art is Business újságban